Arctic Culture Lab

Festival Skábma 2016

plakat-skabmaNordkyn halvøya er Norges og Europas nordligste område av Sápmi. Nålevende uttrykksformer av samisk kultur viser en kultur i stadig forandring.

Festivalen Skábma er en ny sangerovergripende festival på Nordkynhalvøya som tar samiske samtidsaktuelle utfordringer som utgangspunkt. I 2016 presenterer festivalen relevante samiske samtidskunstner fra Finnland og Norge i konserter, diskusjonsplatformer, kunstutstillinger og workshops i Kjøllefjord og Dyfjord, bl.a. med Synnøve Persen, Wimme Sari, Ante Mikkel Gaup, Sara Marielle Gaup Beaska, Tapani Rinne, Steinar Raknes, Max Mackhé og Marja Helander. Festivalen gjennomføres mellom den 18. og 21. november og åpnes av den unge Sametingsrepresentanten Sandra Marja West.

Festivalplakatens motiv er et tankevekkende verk av Maret Anne Sara.

Den nye festivalen Skábma for samisk samtidskulturelle uttrykksformer skal gi innsikt i og kunnskap om den samiske kulturelle livsverden i tid og rom, skal bygge en møteplass for nåværende tendenser, en festival som dokumenterer kontinuiteten i den samiske samfunnsutviklingen.

Festivalen har en brennende interesse for at inkludere samfunnsdiskusjon og debatt i festivalmiljøet. Det er en god måte å få med seg folket ved å legge slike arrangement inn i en festivalkontekst. Festivalen skal ikke underholde men være en del av samfunnsdebatten. Derfor har vi invitert viktige stemmer i den aktuelle debatten om samisk identitet. Bland annet kommer Max Mackhé, blogger og aktivist som er kjent for sin blogg «Kan man konvertere til Same?». I tillegg har vi invitert Ivar Bjørklund fra UiT Tromsø som forkser om etniske konstruksjoner og identitetsforvaltning i Sápmi. I lag med Synnøve Persen og andre samiske kunstere invitere vi til diskusjonen med slogan ««Jeg har tre søstre, to er samiske og ei er norsk» – diskusjon om samisk identitet, språkidentitet, konstruktivisme og selvbestemmelse».

Festivalen er støttet av Norsk Kulturråd, Fritt Ord Stiftelsen, Finnmark fylke, Lebesby kommune. Vi er samarbeidspartner i lag med Forum for Scenekunst, Davvi Siida og Lebesby Sjøsameforening.

Mer info finnes her: https://www.facebook.com/skabma/